QuiaPEG

Press

 
Pressmeddelanden
Prenumerera
Presentationer
2024-09-04

Quia Pharma AB (publ) lämnar härmed en kortare verksamhetsuppdatering enligt nedan, inkludera en utökning av labbverksamheten genom anlitande av en klinisk expert för bolagets projekt inom korttarmssyndrom (SBS)


Efter en period av stort fokus på att säkerställa den framtida finansieringen av bolaget växlar bolaget nu upp laboratorieverksamheten i Uppsala. Bolaget har fått många nya aktieägare och vi vill med dessa rader informera om planerna framöver och den stora potential vi ser i plattformen Uni-Qleaver, projekten QPG-1029 och QPG-1030 samt den nytillkomna affärsgrenen med hälsoprodukter, bl.a. Omega-3, som ska bidra med intäkter på kort sikt.

Bolaget har nyligen anlitat Dr. Jūratė Lašienė på konsultbasis för den fortsatta utvecklingen av särläkemedelsprojektet QPG-1030 inom indikationen korttarmssyndrom (SBS). Hon har över 12 års erfarenhet av klinisk forskning såsom Global Clinical Trial Manager. Dr. Lašienė har framgångsrikt lett internationella kliniska fas I-III-studier inom sällsynta sjukdomar, inklusive SBS, och genererat viktiga data för ansökningar om nya läkemedel (NDA). Hennes dokumenterade erfarenhet av att effektivisera komplexa processer och fatta strategiska beslut kommer väl till pass när vi nu går vidare i utvecklingen av QPG-1030. Målsättningen är att generera ytterligare positiva resultat som kan ligga till grund för en framgångsrik utlicensiering.

För nytillkomna aktieägare kan det vara värt att nämna att tidigare erhållna pre-kliniska resultat för QPG-1030 har visat att behandlingseffekten är signifikant förbättrad jämfört med det godkända läkemedlet teduglutid för behandling av korttarmssyndrom (SBS) och likvärdig med apraglutid, en ny GLP-2-analog utvecklad av det schweiziska bolaget Vectivbio som under förra året blev uppköpt av det amerikanska bolaget Ironwood Pharmaceuticals för en köpeskilling överstigande 1 miljard USD, vilket understryker den kommersiella potentialen i QPG-1030.

Ett annat intressant projekt är QPG-1029, peg-liraglutid, mot övervikt och diabetes för veckovis administration. Under förra året lyckades vi framgångsrikt utveckla en serie av olika linkers (länkarmar) som kan koppla ihop PEG med läkemedelmolekyler för kontrollerad frisättning av det aktiva läkemedlet. De nya länkarmarna uppvisar ett brett spann av olika halveringstider i lösning, vilket öppnar upp för möjligheten att eventuellt utveckla peg-liraglutid eller peg-semaglutid för behandling av övervikt/diabetes på månadsbasis. Bolagets unika patenterade plattform Uni-Qleaver kan på så sätt utformas till skräddarsydda doseringsintervall för olika läkemedel. Andra utvecklingsmöjligheter för QPG-1029 undersöks inom ramen för ett potentiellt licensavtal med NZI, bl.a. ett plåster för behandling av övervikt. Potentialen i ett sådant projekt, om det lyckas, skulle vara mycket stor.

Bolaget har som tidigare meddelats förvärvat de immateriella rättigheterna till olika hälsoprodukter, bl.a. innehållandes Omega-3. Den nya verksamheten bedöms vara ett bra komplement till bolagets nuvarande verksamhet och som ett sätt att väsentligt öka möjligheterna att på kort sikt uppnå ett positivt kassaflöde. Vi har under perioden haft en tät kontakt med vår kontraktstillverkare med målsättningen att påbörja försäljning via Amazon så snart som möjligt. 

Vi fortsätter nu efter sommaren med de upparbetade kontakter och diskussioner vi har med intresserade läkemedelsbolag och institutioner. Målsättningen är att några av diskussionerna ska komma att utmynna i utvärderingsavtal som sedermera kan leda till licensavtal med up-front betalningar, milstolpsbetalningar och royalties.

Det kommer bli en spännande höst som vi hoppas bjuder på såväl forskningsmässiga som kommersiella framgångar!






Ladda ner Quia Pharma utökar labbverksamheten, anlitar klinisk expert för projektet inom korttarmssyndrom (SBS) (PDF)

Kontakt
QUIA PHARMA AB

Virdings Allé 32 B
754 50 Uppsala
Sverige
+46 (0) 70 693 12 53
info@quiapeg.com

Användarvillkor & integritetspolicy
Skicka ett meddelande